Brunswick Lean-to

BRUNSWICK LEAN-TO V01 BLAIR SMITH

Quality over quantity

This project is a 52m² addition to a heritage listed cottage in Brunswick, Melbourne. The design emerged from an ongoing conversation with the clients on the ways their life can be enriched through a modest, thoughtful intervention.

The new building takes formal and programmatic cues from the original lean-to structure it replaces.  Atypical to most inner-city extensions - the original lounge room within the cottage is retained as the main living area, meaning that the footprint of the addition could be minimised.

BRUNSWICK LEAN-TO PLAN BLAIR SMITH
BRUNSWICK LEAN-TO DIAGRAM BLAIR SMITH

An active facade...

The northern façade is characterised by three sliding timber screens on a single track.  Each screen has its own solid section of wall where it can be "parked" without obscuring the view to an established garden. The screens have numerous purposes;

·       control of solar gain

·       integration of fly-screens

·       privacy control

·       secure cross flow ventilation 


This project demonstrates a sensitive approach to small footprint residential regeneration.

Planning permission was granted by the City of Moreland in July 2018 and construction is scheduled to start in January 2019.